DopeÅ‚niajÄ…c zakupów w wielkim supermarkecie, co praktycznie jest nieodzownym punktem zakupów realizowanym co jakiÅ› czas, widzimy różne artykuÅ‚y spożywcze zachwalane w reklamach jako super zdrowe, zawierajÄ…ce w sobie czy to cykl witamin, czy mikroelementów. Mamy do wyboru nadzwyczaj ogromny asortyment pieczywa, od tego biaÅ‚ego, pszennego, jak buÅ‚eczki czy bagietki, do ciemnego, jak chleb graham lub razowy – znacznie wiÄ™cej na stronie internetowej ANCHOR. Wszelcy dietetycy zachÄ™cajÄ… do jak najczÄ™stszego konsumowania pieczywa razowego, jako tego, które ma wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci perfekcyjne dla zdrowia, mnóstwo mikroelementów, otrÄ™bów, które majÄ… korzystny wpÅ‚yw na nasz ukÅ‚ad trawienny. Mimo to powinniÅ›my uważać, decydujÄ…c siÄ™ na kupno chleba ciemnego, czy jest to pieczywo rzeczywiÅ›cie razowe, czy wyłącznie ciemne, a nie razowe. Twórcy pieczywa w szeregu przypadków stosujÄ… takie triki, że dodajÄ… do pieczywa stereotypowego, pszennego bÄ…dź żytniego karmel, trochÄ™ ziarna sÅ‚onecznika i wyprzedajÄ… taki chleb jako zdrowe pieczywo razowe, tymczasem jest to wyrób jedynie razowopodobny i nie wnosi do naszego organizmu ludzkiego jakichkolwiek wartoÅ›ci.
źródło: Polskie pisarki romansów